KRIŽEVEC    
Drugi največji praznik v župniji Međugorje za obletnico prikazovanj je proslava povišanja Sv. Križa.
Ta praznik se slavi vsako leto na prvo nedeljo po malem Šmarnu.
Približno kilometer zračne črte od međugorske cerkve se dviguje hrib Križevac, ki se povezuje z hribom Crnico in z njim tvori kot.
Na njegovem vrhu (visok je 520 m. nadm. višine) so leta 1933 postavili 8,56m visok križ iz armiranega betona. V križ so vklesali besede:"Isusu Kristu, Otkupitelju ljudskog roda, u znak svoje vjere, ljubavi I nade podigoše Bernardin Smoljan župnik I župa Međugorje. Od svakoga zla osvobodi sve nas Isuse!" kar pomeni:
Jezusu Kristusu odrešeniku človeškega rodu, v znak svoje vere, ljubezni in upanja so zgradili Bernardin smoljan župnik in župnija Međugorje. vsakega zla reši nas vse Jezus!
V sam križ so vzidane relikvije, ki so jih posebej za to priložnost dobili iz Rima to je košček križa, ki ga kristjani častimo kot križ na katerem je bil razpet naš odrešenik Jezus Kristus in se nahaja v cerkvi Santa Croce di Gerusalemme v Rimu. Farani so beton, vodo in železo znosili na svojih ramah na vrh Križevca, ki se je včasih imenoval Šipovac, ker na njem raste veliko šipka. Stari ljudje pripovedujejo, da je včasih toča uničila ves pridelek na poljih in njivah. K izgradnji križa jih je navdihovala tudi zaobljuba proti toči. Ko je bil križ dokončno zgrajen in blagoslovljen so se farani vzpenjali posamezno v tihi molitvi in premišljevanju postaj križevega pota. Kasneje se je ustalil običaj, da se v podnožju križa daruje Sv maša prvo nedeljo po Malem Šmarnu v septembru v spomin povišanja Sv. križa.
Križevec ne privlači toliko romarjev zaradi naravne lepote ali zaradi umetniške vrednosti križa ampak ker veliko ljudi trdi, da so prva leta prikazovanj videli na križu svetlobne in druge znake. Povezali so jih z Gospejinimi prikazovanji, z Gospejinimi sporočili in z mirom med Bogom in človekom. Romarji - verniki so razumeli, da je križ v središču Gospejinih sporočil in da prava pot do miru vodi po poti križa.
Romarji, ki obiskujejo Međugorje se redno povzpnejo na Križevac in po strmi kameniti poti, ki vodi na vrh opravijo pobožnost križevega pota. Po poti je postavljenih petnajst križev in petnajst bronastih reljefov z Marijinim likom na vsakem reljefu.
 
     


<< Nazaj