In memoriam

p. Slavko Barbarić

11. 03. 1946 - 24. 11. 2000

 

Najdražji pozdrav in nasvidenje patru Slavku Barbariču, zvestemu Marijinemu služabniku, ki bo ostal v nepozabnem spominu vsakomur, ki je kdajkoli obiskal Međugorje. Nikoli ne bomo pozabili njegovih molitev, nočnih češčenj pred Najsvetejšim, njegove kateheze, njegovih pridig, spovedovanj, skrbi za mlade in odvisnike in tudi njegovih obiskov v Sloveniji. Pater Slavko, hvala ti, ker si svoje življenje dal na razpolago Bogu in Mariji. Hvala ti, ker si vodil in spreobrnil marsikoga izmed nas!

Pater Slavko Barbarič je umrl nenadne smrti v petek 24. novembra 2000 na vrhu hriba imenovanega Križevac v Međugorju.

Kot vsak petek je po običaju ob dveh popoldan vodil križev pot na Križevac v spremstvu faranov in številnih romarjev. Tisto popoldne je močno deževalo. Ko so prispeli na vrh, se je naenkrat razvedrilo in prikazalo se je sonce. Vsi prisotni so v smeri proti međugorski cerkvi zagledali čudovito mavrico. Pater Slavko je podelil svoj zadnji blagoslov in ko je stopal mimo petnajste postaje – postaje Vstajenja, se je opotekel in se mrtev zgrudil ob petnajsti uri in petdeset minut. Umrl je v trenutku za posledicami srčne kapi. Pater Svetozar je ponesel njegovo truplo v dolino ob pomoči medicinskega osebja, ki ga je poklical na kraj dogodka. Še isti večer je pater Slavko ležal v kapelici levo od međugorske cerkve. Pogrebne slovesnosti so se začele v nedeljo 26. novembra ob 14.00 uri popoldne, ko so ozdravljeni odvisniki iz komune ťCenacoloŤ prinesli krsto iz kapelice in jo položili pred zunanji oltar međugorske cerkve. Slovesno somaševanje je vodil mostarski škof monsinjor Ratko Perič. Pridigal je dolgoletni Slavkov sobrat, sedanji provincial hercegovske province in nekdanji međugorski župnik pater Dr. Tomislav Pervan. V svoji homiliji je med drugim povedal, da je bil pater Slavko vedno praznih žepov, ker je vse svoje imetje razdajal ubogim, in da nikoli ni dočakal zore v svoji sobici ampak vedno na Križevcu na katerega je bil močno navezan. Ob šestnajsti uri in sedem minut je nepregledna množica krenila proti  malemu pokopališču ťKovaćicaŤ, ki je na poti med međugorsko cerkvijo in Križevcem, kjer so se ob sedemnajsti uri pogrebne slovesnosti zaključile. Odslej bo tam počivalo njegovo zemeljsko telo kot veliko znamenje Božjega usmiljenja, ki se je s prihodom nebeške Matere v Međugorje vidno dotaknilo naše grešne zemlje. Pater Slavko bo za vedno ostal vzor človeka, borca za Mir, duhovnika, romarja in pridigarja, ki je v polnosti živel Marijina sporočila o postu, molitvi in uboštvu. 

Rojen je bil  11. marca 1946 v Dragićni v Bosni in Hercegovini. Osnovno šolo je obiskoval v Čerinu. Po novicijatu na Humcu je študiral teologijo v Sarajevu in Schwazu. V duhovnika je bil posvečen 19. decembra 1971. Leta 1973 je naredil magisterij v Grazu. Od 1973. do 1978.  bil kot duhovni pomočnik v Čapljini. Leta 1982. v Freiburgu doseže doktorat iz religijske pedagogike in postane tudi psihoterapeut. Od leta 1982 se je pater Slavko neutrudno razdajal miljonom romarjev, ki obiskujejo ta milostni kraj Marijinih prikazovanj. Pogosto je vodil večerno bogoslužje, molil molitve za ozdravljenje na duši in telesu, blagoslavljal nabožne predmete in informiral romarje o vsem, kar se dogaja v Međugorju. Tekoče je govoril kar nekaj svetovnih jezikov, ki so mu omogočili sporazumevanje z domala vsemi jezikovnimi skupinami, s katerimi se je srečeval pri svojem pastoralnem delu. V ranih jutranjih urah se je vzpenjal na Križevac in tam molil in meditiral. Ob povratku je po poti pobiral odpadke in smeti in tako redno vzdrževal čistočo. Nekaj dni pred svojo smrtjo se je sestal z županom občine Čitluk in se z njim dogovoril o zidavi  novega doma za ostarele in obnemogle. V svoji oporoki je želel, da ljudje namesto vencev in sveč dajo svoj dar za  pomoč otrokom-sirotam, ki so izgubili starše med vojno v Bosni in Hercegovini za skupnost  ťMajčino seloŤ, ki jo vodijo redovnice.Bil je soustanovitelj radia ťMarijaŤ v Italiji, ki se je kasneje razširil po celi evropi in ZDA. Vsakega 25. v mesecu je z veliko ljubeznijo, strokovnostjo in navdušenjem komentiral sporočilo, ki ga Marija daje celemu svetu po vidkinji Mariji Pavlovič-Lunetti.

Dan po njegovi smrti, 25. novembra 2000 je nebeška Mati dala sledeče sporočilo, ki ne potrebuje več njegovega komentarja:

ťDragi otroci! Danes, ko so vam nebesa na poseben način blizu, vas kličem k molitvi, da boste po molitvi dali Boga na prvo mesto. Otročiči, danes sem vam blizu in vsakega izmed vas blagoslavljam z mojim materinskim blagoslovom, da imate moč in ljubezen za vse ljudi, ki jih srečujete v vašem zemeljskem življenju in jim morete dajati božjo ljubezen. Radujem se z vami in bi vam rada povedala, da se je vaš brat Slavko rodil v nebesa in da prosi za vas. Hvala vam, ker ste se odzvali mojemu klicu!Ť

                          

Marija Pavlović, Ivan Dragičević, Milona von Habsburg
in pater Slavko informirajo romarje.
   
Mirjana Dragičević-Soldo in pater Slavko Barbarić vodita rožne vence do mesta prvih prikazovanj na hribu Crnica.
   
Križevac, iz katerega se je pater Slavko ťpreselilŤ v večno domovino.

 Sestavil Kornelij Vidmar tel: 05 641-64-12 ali 031-259-037

<< Nazaj