PRIPRAVA NA SVETO SPOVED

Sveta spoved je zakrament, po katerem nam Bog odpušča grehe. Pri sv. spovedi pride do pomirjenja med Bogom in človekom in človekom s svojim bližnjim. Brez odpuščanja in pomirjenja ne more biti pravega miru.
Jezus je poslal apostole na svet, da oznanjajo evangelij, da zdravijo bolne, izganjajo hudobne duhove in v njegovem imenu odpuščajo grehe. Ustanovil je zakrament spovedi pri kateri se človek - grešnik sreča z neskončnim božjim usmiljenjem. Doživi odpuščanje grehov in začne novo življenje. Gospa nas je poklicala k miru. V njeni šoli je spoved zelo važna, zato nas je k njej večkrat poklicala. Za vse romarje, ki prihajajo v Međugorje je spoved povezana s posebno izkušnjo miru.
Gospa je v svojih sporočilih pozivala k spovedi in pomirjenju. Želi, da se mesečno spovedujemo. Pri spovedi je važno tudi duhovno vodstvo, zato je dobro in koristno, če imamo vedno istega spovednika.
Spomnimo se enega primera, ki se je zgodil v začetku meseca avgusta 1981 v Međugorju, da bomo lažje razumeli greh in spoved.
Med prikazovanjem so vidci rekli, da se lahko vsak od navzočih dotakne Gospe. Prijemali so navzoče za roke in se z njimi dotikali Gospejinega plašča. Vsak je na drugačen način doživljal ta dotik. Nekateri so občutili pod rokami posebno toploto, drugi pa lahek elektrošok itd. Osebe so se vrstile, dokler vidci niso v nekem trenutku vzkliknili: "Ne dotikajte se več Gospe!" Po koncu videnja so povedali, da so na Gospejinem plašču zagledali temne madeže, ki so ostali za prsti nekaterih ljudi. Gospa je začela jokati in kasneje objasnila vidcem, da je to znak greha. Vse je poklicala k spovedi. Mnogi so naslednji dan poiskali spovednika.
Međugorje je postalo mesto spovedi. Najlepša in najkoristnejša doživetja za romarje in duhovnike so globoke in doživete spovedi.
Prepričani smo, dragi romar, da boš imel pogum poklekniti pred spovednika in po njem prositi Jezusa za pomirjenje in odpuščanje grehov. Zato se pripravi za srečanje z usmiljenim Bogom v spovedi.
Pripraviš se lahko z razmišljanjem o svojem odnosu do Boga, bližnjega in do samega sebe. Potem poišči spovednika in se spovej. Moli, da boš imel moč izvršiti, kar si obljubil, osvoboditi se zla in greha in sodelovati z božjo milostjo. Opravi pokoro in s pomočjo molitve začni popravljati svoje življenje.

Izprašaj svojo vest po božjih zapovedih.

1.VERUJ LE V ENEGA BOGA.
Ali je v tvojem življenju prisotno praznoverje, magija, spiritizem, verovanje v horoskop? Ali častim idole? Ali sem član,- podpornik ali somišljenik kakega tajnega protiverskega združenja (prostozidarske lože oz. Lions kluba ali Rotary kluba ali kluba Rožnega križa, ki so v funkciji prostozidarstva in zarotniki proti Katoliški Cerkvi?)
Se udeležujem satanističnih srečanj, koncertov in prireditev (zlasti trde rokovske glasbe)?
2.NE SKRUNI BOŽJEGA IMENA.
Ali preklinjam? Ali izrekam božje ime iz navade in brez potrebe? Ali dovolj molim? Ali dajem čast bogu in Mariji?

3.POSVEČUJ GOSPODOV DAN.
Ali sem bil v nedeljah in zapovedanih praznikih redno pri sv. maši? Kaj pa nedeljsko delo? Sem šel k spovedi ter prejel sv. obhajilo vsaj za veliko noč in božič?

4.SPOŠTUJ OČETA IN MATER DA BOŠ DOLGO ŽIVEL IN TI BO DOBRO NA ZEMLJI.
Kakšen odnos imam do staršev? Ali sem jim hvaležen, da so mi podarili življenje? Ali jim v stiskah in starosti pomagam?
5.NE UBIJAJ.
Ali spoštujem svoje življenje in življenja drugih? Ali se uničujem z alkoholom, cigaretami, drogo in drugimi odvistnostmi? Ali sem ubil-a spočeto in še nerojeno življenje? Ali sem k temu druge nagovarjal? Ali sem tudi z besedami ubijal sočloveka?
6.NE NEČISTUJ.
Kakšen je odnos do mojega telesa in teles drugih?
Pornografski filmi, samozadovoljevanje itd.
7.NE KRADI
Ali spoštujem tujo lastnino? Ali sem sebičen, škrt?
8. NE PRIČAJ PO KRIVEM.
Ali rad ležem? Ali svoje napake podtikam drugim?
Ali sem resnicoljuben? Ali drugim jemljenm dobro ime?
9.NE ŽELI SVOJEGA BLIŽNJEGA ŽENE.
Ali sem zvest v zakonu? Moje življenje izven zakona?
10. NE ŽELI SVOJEGA BLIŽNJEGA BLAGA.
Ali Sem zadovoljn s tem kar imam? Ali sem nezadovoljen, ker menim, da imam premalo materialnih stvari. Ali sem si prisvojil tujo lastnino ali jo morda uničeval?


Ko boš izprašal svojo vest po Božjih zapovedih, ki jih je Jezus strnil v dve zapovedi: "Ljubiti Boga nadvse in svojega bližnjega kakor samega sebe, lahko ponižno brez strahu pristopiš k duhovniku. Zaupaj mu vse, skesaj se, poslušaj njegov nasvet in potrudi se, da se tvoje življenje popravi.
Ko pristopiš k duhovniku reci: "Blagoslovite me oče, da se bom lahko dobro spovedal".
Povej kdaj si bil zadnjič pri spovedi, povej vse svoje grehe in na koncu zmoli kesanje: " MOJ BOG ŽAL MI JE, DA SEM GREŠIL-A IN ŽALIL-A TEBE, KI SI MOJ NAJBOLJŠI OČE. TRDNO SKLENEM, DA SE BOM POBOLJŠAL-A. POMAGAJ MI S SVOJO MILOSTJO AMEN.


SVETI LEOPOLD


V bližini zunanjih spovednic se nahaja kip sv. Leopolda Mandiča; frančiškana, kapucina.
Rojen je bil 12. 5. 1866 v Herceg Novem v Črni Gori. Umrl je 30. 7. 1942 v Padovi v Italiji. Za svetnika je bil proglašen 16. 10. 1983. Po rodu je hrvat, ki je nesebično daroval svoje življenje za rešenje duš, ko je po dvanajst in več ur spovedoval preko štirideset let. Med drugo svetovno vojno, ko je bila njegova stara cerkev bombardirana je ostala samo njegova spovednica.
Priporoči se mu, da se po njegovi priprošnji lahko dobro in sveto spoveš.

 

ČEŠČENJE PRED NAJSVETEJŠIM - KLANJANJE

Gospa je želela, da molimo pred izpostavljenim Najsvetejšim. Župnijska skupnost ima češčenje vsak četrtek po večerni maši, ob sredah in sobotah pa v poznih večernih urah pozimi od 21-22, poleti od 22-23. Češčenje pred najsvetejšim je posebno srečanje z Jezusom v presvetem oltarnem zakramentu. Gospa je povedala, da je to čas posebnih milosti in takrat je tudi Ona z nami. Ko molimo pred Najsvetejšim smo tesno povezani z Jezusom in tudi On z nami.
Nekatere skupine v svojih jezikih organizirajo ob četrtkih popoldne češčenje. Obstaja tudi "kapelica češčenja" v kateri je izpostavljeno Najsvetejše. V njej se posebej v popoldanskih urah zbirajo romarji in župljani v tišini in osebni molitvi.
Mnoge skupine po svetu so uvedle tedenska češčenja po 24ur. Nekateri imajo uvedeno stalno češčenje noč in dan celo leto. Župnija Međugorje nima stalnega češčenja. Skupnost imenovana "Oaza miru" ima kapelico pod Podbrdom v kateri je neprestano izpostavljeno Najsvetejše. Posamezni romarjiali skupine lahko dobijo odobrenje, da tam prebedijo cele noči v molitvi. Ko se vrneš domov dragi romar poskušaj s svojo molitveno skupino in z dovoljenjem gospoda župnika organizirati češčenje pred Najsvetejšim. Preberi marijino sporočilo v aprilu 1995 in razumel boš smisel češčenja.
"Dragi otroci!
Danes vas vabim, da se zaljubite v presveti oltarni zakrament. Klanjajte se mu v vaših župnijah in tako boste združeni s celim svetom. Jezus bo postal vaš prijatelj in ne boste govorili o njemu kot o nekom, ki ste ga komaj spoznali. Združitev z njim bo za vas radost in postali boste priče Jezusove ljubezni s katero ljubi vsako ustvarjeno bitje. Otročiči, ko se Jezusu klanjate, ste tudi meni blizu.
Hvala vam, ker ste se odzvali mojemu klicu."

<< Nazaj