Papeški odposlanec Hoser za Medžugorje odšel v večnost

V petek, 13. avgusta 2021, je umrl apostolski vizitator s posebno vlogo za župnijo v Medžugorju msgr. Henryk Hoser. Nadškof Hoser je bil pred kratkim hospitaliziran na oddelku za intenzivno nego v bolnišnici v Varšavi (Poljska), kjer je tudi umrl.

Večni mir mu daj, Gospod. In naj mu sveti večna luč!

Papež Frančišek je 31. maja 2018 imenoval nadškofa Henryka Hoserja, upokojenega škofa Varšavsko-praškega na Poljskem, za apostolskega vizitatorja za župnijo Medžugorje za nedoločen čas in ad nutum Sanctae Sedis. Služba, ki je sledila poslanstvu posebnega odposlanca Svetega sedeža pri župniji v Medžugorju, ki je bila 11. februarja 2017 zaupana nadškofu Hoserju.

Mons Henryk Hoser se je rodil 27. novembra 1942 v Varšavi (Poljska). Je član Društva katoliškega apostolata (Palotinci). V mladosti je študiral medicino, nekaj časa je delal kot zdravnik in asistent na Medicinski akademiji. Leta 1969 se je pridružil Palotincem, 16. junija 1974 pa je bil posvečen v duhovnika. Nato je v Parizu študiral francoščino in opravil tečaj tropske medicine, preden se je leta 1975 kot misijonar odpravil v Ruando. S plodnim misijonarskim delom je msgr. Hoser bil tudi apostolski vizitator v Ruandi, sodeloval je na posebni sinodi o Afriki in bil provincial novo ustanovljene province Palotine v Ruandi in Zairu ter bil predsednik tamkajšnje konference višjih verskih voditeljev. Po vrnitvi v Evropo je od leta 1996 provincial francoske province Palotine, od leta 2004 pa rektor urada svoje skupnosti v Bruslju. 22. januarja 2005 je bil imenovan za naslovnega škofa v Tepelti in postal pridruženi sekretar Kongregacije za evangelizacijo ljudstev ter predsednik papeških misij. Škofovsko posvečenje je bilo v Rimu 19. marca 2005. 24. maja 2008 ga je papež Benedikt XVI imenoval za nadškofa Varšavsko-praškega na Poljskem. Na Poljski škofovski konferenci je bil na različnih položajih, leta 2015 pa je bil član škofovske sinode o družini. 11. februarja 2017 ga je sveti oče, papež Frančišek, imenoval za posebnega odposlanca Svetega sedeža v Medžugorju, 31. maja 2018 pa za apostolskega vizitatorja za župnijo Medžugorje za nedoločen čas in ad nutum Sanctae Sedis.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja